Do inauguracji Pucharu Świata w skokach narciarskich 2015/2016 pozostało już tylko dziesięć dni. Organizatorzy zawodów w Klingenthal nie czekają na ostatni moment i cały czas przygotowują obiekt na przybycie międzynarodowej elity. Jednym z ważniejszych punktów jest wyprodukowanie wystarczającej ilości śniegu.
Sztuczny śnieg
Klingenthal będzie w tym roku po raz trzeci organizatorem inauguracyjnych zawodów PŚ. Jak w latach poprzednich, tak i tym razem, największym wyzwaniem dla władz obiektu, jest wyprodukowanie śniegu. Po tym jak dwa lata temu śnieg został zgromadzony już pół roku wcześniej i przechowywany pod warstwą trocin, tak w poprzednim roku włodarze Vogtland Areny wynajęli fińską firmę, która słynie z produkcji białego puchu. W tym roku Niemcy skorzystają z technologii włoskiej, która jednak jest bardzo podobna do tej fińskiej.
Nowa technologia
Firma „TechnoAlpin”, mieszcząca się w Południowym Tyrolu, wynalazła maszynę (Snowfactory), która może produkować śnieg nawet przy dodatnich temperaturach. W metodzie tej nie potrzebne jest stosowanie żadnych środków chemicznych.
„Śnieg jest wyrzucany w postaci kryształków lodu, które mają wielkość paznokcia kciuka. Na chwilę obecną mamy stworzoną hałdę śniegu. Wyższa temperatura powietrza jest nawet korzystniejsza, gdyż powstałe kryształki są twardsze i bardziej jednolite. W najbliższych dniach rozpocznie się rozprowadzanie śniegu na zeskoku”, poinformował Marcus Stark, członek komitetu organizacyjnego. Rozmieszczenie śniegu na całym obiekcie będzie najbardziej czasochłonnym punktem, który czeka organizatorów. Bedzie do tego potrzebna maszyna o wadze 4,5 tony oraz mocy 350 koni mechanicznych.
Według zapowiedzi, skocznia ma być gotowa do użytku już 18 listopada.
Wysoka temperatura? Żaden problem
Przy obecnie zmieniającym się klimacie Europy, istnieją obawy, że pod koniec listopada temperatura może wzrosnąć nawet do 15 st. Celsjusza. Jednak Stark neguje takie informacje. „Do tej pory wszystko idzie zgodnie z planem. W najbliższych dniach temperatura powinna się obniżać”.
- Źródło: fis-ski.com
- Foto: Katarzyna Służewska